T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
OSMANİYE / MERKEZ - Şehit Onur Deniz Mesleki Eğitim Merkezi

Okulda Bulunan Alanların Tanıtımları

Güzellik ve saç bakımı bölümü

 ALANIN TANIMI
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.                               

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI                                                                              

1. SAÇ BAKIMI
Tanımı: Kuaförün sahip olduğu, saç şekillendirme, saç renklendirme, saç kesimi ve saç bakımı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında kuaförlük mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2.GÜZELLİK HİZMETLERİ
Tanımı: Güzellik uzmanın sahip olduğu, yüz ve vücut bakımı ile ilgili temel işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında güzellik uzmanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3. VÜCUT BAKIMI VE MASAJ
Tanımı: Vücut bakımı ve masaj elemanının sahip olduğu, özel masaj ve vücut bakımlarıyla ilgili işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında vücut bakımı ve masaj bakım elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır
4.MAKYAJ
Tanımı: Makyaj elemanının sahip olduğu, makyaj,artistik ve plastik makyaj, ileri makyaj teknikleri ile ilgili işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında makyaj elemanı (makyöz-makyör) mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
İSTİHDAM ALANLARI
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Bayan ve erkek kuaför salonlarında,

2. Güzellik salonları ve merkezlerinde,

3. Masaj salonları ve merkezlerinde,

4. Kaplıca ve banyo tesislerinde,

5. Termal otellerde,

6.Spor merkezleri ve salonlarında,               

7. Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde çalışabilirler.

 

Giyim ve Üretim Teknolojisi


AMAÇ  :   Bu öğrenme faaliyeti ile giyim üretim teknolojisi altındaki meslekleri tanıyabileceksiniz.


ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
    Giyim Üretim Teknolojisi Alanı,18.yüzyılda başlayan Sanayi Devriminin önde gelen endüstrilerinden biridir. Giyim üretimi, dünyada gerek pamuk ve iplikle başlayan üretim sürecinde yaratılan katma değer,gerekse ihracat  gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli roller  üstlenen ülkelerin vazgeçemediği bir alandır.Giyim üretim teknolojisi alanı, özellikle yeni endüstrileşmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen ihracat nedeniyle büyümede gösterilen başarının ana kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerin sanayileşmede katettikleri yol incelendiğinde bugün gelinen noktanın başlangıcında giyim üretim teknolojisi alanında elde edilmiş başarıların olduğu görülmektedir.

    Giyim üretim teknolojisi alanı ,Türkiye'de küçük işletmelerle 1950'lerden beri faaliyet göstermektedir. Bu alanda,son yıllarda büyük gelişmeler kaydedilmiştir.Kaydedilen bu gelişmeler gerek yurt içine, gerekse yurt dışına yapılan satışlarla ülke ekonomisine ve dış ödemeler dengesine önemli katkılar sağlamaktadır.Günümüzde , tüm ülkelerde genç ve yetişkin bireylerin istihdama geçişlerinde mesleki eğitim etkili bir araç olarak kullanılmaktadır.İş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması eğilimi,istihdam amaçlı mesleki eğitimin önemini arttırmıştır.Giyim üretim teknolojisi alanı emek-yoğun karakteri nedeniyle ,on binlerce iş yerine yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Giyim üretim teknolojisi alanında, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. vasıflı iş gücü ihtiyacı bu alanda eğitim veren yaygın eğitim,orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır. 
 ALANIN ALTINDAKİ MESLEKLER
Kadın Giyim Modelistliği                      Kadın Terziliği
Erkek Giyim Modelistliği                      Erkek Terziliği
Çocuk Giyim Modelistliği                     Hazır Giyim Model Makineciliği
Kesimcilik


MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER                                                                        

  Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin;görme ve işitme duyu organlarının işlevini tam olarak yerine getirmesi,el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması,bedenen ve ruhen sağlıklı olması ,göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.


İŞ BULMA İMKANLARI    

  Giyim üretim teknoojisi alanında çalışmak isteyenler,özel sektörleri tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler.Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye'de yaygın olarak iş bulma imkanına sahiptir.

 

 

Makine Teknolojisi Alanı

 

A.      ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

          Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır
        Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.
B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
- Endüstriyel Kalıpçılık
- Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
- Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
- Makine Bakım Onarımı
- Bilgisayarlı Makine İmalatı
- Mermer İşleme
-Saat Tamirciliği

   - Anahtarcılık ve Çilingircilik

 

            ENDÜSTRİYEL KALIPÇI
Tanımı
Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.

 

            BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEMECİ
           Tanımı
            Model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal ve plastikleri işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak   modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren nitelikli kişidir.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI
           Tanımı
           Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.

MAKİNE BAKIM ONARIMCISI
            Tanımı
            Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir.

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATÇISI (CNC)
           Tanımı

            Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

MERMER İŞLEMECİLİĞİ
           Tanımı

           Ocaktan blok mermeri çıkararak istenilen ölçülerde işleyebilen, mermerden estetik ürünler, mozaik eskitme yapabilen ve mermercilikte kullanılan her türlü makine ve aletleri güvenli kullanarak bunların periyodik bakımlarını yapabilen nitelikli kişidir.

 

   SAAT TAMİRCİLİĞİ

Tanımı

Kol, cep, pano, meydan, duvar, masa saati gibi her türlü mekanik, elektrikli ve elektronik saatlerin bakım ve tamirini yapan kişidir.

 

   ANAHTARCILIK VE ÇİLİNGİRCİLİK

Tanımı

İşlemeyen kapı, kasa, oto, masa ve dolap gibi eşyaların kilitlerini açma, kilide ve anahtar numunesine göre anahtar, kilit montajı, kilit bakım ve onarım işlerini yapan kişilerdir.

 

 

 

,

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.06.2020 - Güncelleme: 18.04.2024 15:22 - Görüntülenme: 519
  Beğen | 5  kişi beğendi