T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
OSMANİYE / MERKEZ - Şehit Onur Deniz Mesleki Eğitim Merkezi

Usta Öğreticilik, Ustalık, Kalfalık ve Denklik Belgesi

Denklik yolu ile Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Belge almak istediğiniz Meslekte 1 Gün ila 59 ay arası sigorta pirimi veya BAĞKUR yatmış olanlar,  Barkodlu S.G.K.Hizmet Dökümü / Bağkurlu olanlar Vergi dairesinden onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (e-devlet üzerinden alınacak olursa Barkodlu alınacak) ile Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu mesleğinizle ile ilgili "Teorik e-Sınav" ve "Beceri Sınavına" girerek "Kalfalık Belgesi" alabilirsiniz.

Denklik yolu ile Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Belge almak istediğiniz Meslekte 60 ay sigorta pirimi veya BAĞKUR yatmış olanlar,  Barkodlu S.G.K.Hizmet Dökümü / Bağkurlu olanlar Vergi dairesinden onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (e-devlet üzerinden alınacak olursa Barkodlu alınacak) ile Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu mesleğinizle ile ilgili önce Kalfalık "Teorik e-Sınav" ve "Beceri Sınavına" girerek başarılı olanlar "Kalfalık Belgesi", bir sonraki sınav döneminde de ustalık "Teorik e-Sınav" ve "Beceri Sınavına" girer ve sınavlardan başarılı olanlar ustalık belgesi alabilir.

 

Kalfalık/Ustalık Denklik Sınavı İçin Gerekli Belgeler:

 

1. Barkodlu S.G.K.Hizmet Dökümü / Bağkurlu olanlar Vergi dairesinden onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesi (e-devlet üzerinden alınacak olursa Barkodlu alınacak). 2. Eğitim durumunuzu gösterir belge veya diploma aslı ve fotokopisi

3. Nüfus Cüzdanı / Kimlik Kartı ve fotokopisi

4. 1 adet vesikalık biyometrik resim.

 

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi İle Kalfalık/Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

3. Seviye süresi geçmemiş MYK Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu belge aldığınız meslek ile ilgili "Teorik e-Sınav" ve "Beceri Sınavına" girerek "Kalfalık Belgesi" alabilirsiniz.

4.Seviye süresi geçmemiş MYK (Mesleki Yeterlilik Belgesi) ile Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu belge aldığınız meslek ile ilgili "Teorik e-Sınav" ve "Beceri Sınavına" girerek "Ustalık Belgesi" alabilirsiniz.

 MYK Belgesi ile Kalfalık/Ustalık Denklik Sınavı İçin Gerekli Belgeler:

1. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin aslı ve fotokopisi

2. Eğitim durumunuzu gösterir belge veya diploma aslı ve fotokopisi

3. Nüfus Cüzdanı / Kimlik Kartı ve fotokopisi

4. 1 adet vesikalık biyometrik resim

 

Kurs Belgesi İle Kalfalık/Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

1. Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 468 saat Milli Eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar “Kalfalık beceri” sınavına girerek “Kalfalık Belgesi” alabilir.

2.Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 756 saat Milli Eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar “Ustalık beceri” sınavına girerek “Ustalık Belgesi” alabilir.

 

 KURS Belgesi ile Kalfalık/Ustalık Denklik Sınavı İçin Gerekli Belgeler: 

1. Kurs Belgesinin aslı ve fotokopisi veya (e-devlet üzerinden Barkodlu alınabilir)

2. Eğitim durumunuzu gösterir belge veya diploma aslı ve fotokopisi

3. Nüfus Cüzdanı / Kimlik Kartı ve fotokopisi

4. 1 adet vesikalık biyometrik resim

  

Kalfalık ve Ustalık Belgesi İçin Müracaat Zamanı:

     Kalfalık ve Ustalık Belgesi müracaatları resmi çalışma gün ve saatleri içerisinde olmak şartı ile 2 ayda bir yapılmaktadır. 

        Şubat Dönemi sınavları için başvurular : Aralık ayı boyunca

        Nisan Dönemi sınavları için başvurular : Şubat ayı boyunca

        Haziran Dönemi sınavları için başvurular : Nisan ayı boyunca

        Ağustos Dönemi sınavları için başvurular : Haziran ayı boyunca

        Ekim Dönemi sınavları için başvurular : Ağustos ayı boyunca

        Aralık Dönemi sınavları için başvurular : Ekim ayı boyunca

  

Denklik Yoluyla Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Şartları

1)    22 yaşını bitirmiş, 23 yaşından gün almış olmak.

2)   En az ortaokul(ilköğretim) mezunu olmak. (1996-1997 eğitim öğretimden önce ilkokul mezunu ise ilkokul diplomasının olması gerekiyor).

3)  Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün sigorta) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.

4)  Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün) Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.

5)   Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 468 saat Milli eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar kalfalık beceri sınavına girer.

6)  Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az  5 yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan veya e-devletten alınacak barkodlu işyeri unvan listeli prim dökümü belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.

7)  Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az  5 yıl çalışmış olduğunu Bağ-Kur hizmet belgesi  ile birlikte (vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi) ile belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.

8)   Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi ile başvuranlar  Ustalık beceri sınavına girer.

9)   Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan dördüncü  seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 756 saat Milli Eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar ustalık beceri sınavına girer.

10   1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.

11   Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak için başvuru yapanlar ustalık sınavına (beceri+teorik) alınırlar.

12   Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, kalfalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.

13   Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, ustalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.

14   Fiilî askerlik süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.

15   Mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.04.2023 - Güncelleme: 18.04.2024 15:25 - Görüntülenme: 6748
  Beğen | 2  kişi beğendi